Asa en Martijn

Als je nadenkt over vervoer tijdens je bruiloft dan is een bakfiets misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar Asa en Martijn deden het. En het leukste is; ik had ook net mijn nieuwe bakfiets gekocht. Half Den Haag zijn we doorgefietst, met het hele bruidsgezelschap. Het bruidspaar in een bakfiets, maar ik ook! Met de vader van de bruidegom als mijn chauffeur fotografeerde ik het stel vanuit mijn eigen bakfiets. En ze trouwden ook nog eens in het oude stadhuis van Den Haag. Wat was het een mooie dag!

Wil je ook een eigenzinnige bruiloft? Ik hou ervan! Ik wil best nog een keer een bruiloft fotograferen vanuit de bakfiets!

Robin en Serge

Een bruid die dol is op de herfst. Dat moest wel een bruiloft in oktober worden! Wat een geluk met het weer. Af en toe een bui waardoor we met een transparante paraplu nog steeds buiten foto's konden maken. 

Zij trouwden in het Spaanse Hof in Den Haag. Een prachtige verborgen parel in het centrum van de stad. De bruiloft werd afgesloten met een groot feest. 

Dit jaar heb ik een heel bijzonder project mogen voltooien. Mijn zus kreeg op 6 februari haar tweede kindje: Phileine. Als ontwerper mocht ik het geboortekaartje maken voor mijn mooie nichtje! Ik kreeg een behoorlijke vrijheid om te ontwerpen wat ik het beste vond passen. Ik ben fanatiek aan de slag gegaan met roze waterverf en een kalligrafie stift.

Wil je ook een op maat gemaakt kaartje? Stuur me dan een bericht, dan kan ik laten weten wat ik voor je kan betekenen. Uiteraard kan ik fotografie combineren met ontwerpen.

Als fotograaf hoor ik regelmatig de zin: “oh ik sta echt altijd slecht op foto’s” of de zin; “Ik vind het vreselijk om op de foto te gaan”. Ik vind het altijd jammer om dat te horen. Zelf heb ik ook wel eens voor de camera gestaan in plaats van erachter, daarom weet ik hoe het is en stel ik je graag op je gemak!

Voordat je langs komt in de studio heb ik alvast wat tips voor je zodat je iets zelfverzekerder wordt.

 

#1 Have fun and relax

Denk er aan dat er niets vanaf hangt. Tegenwoordig fotograferen de meeste fotograferen digitaal. Dat betekend dus dat het niets uitmaakt als je een keer met je ogen dicht of met je mond open op de foto staat. Die foto’s worden gewoon weer verwijderd en je hoeft ze nooit meer terug te zien. Ik zorg er altijd voor dat je op je gemak bent en dat het op de foto gaan gewoon gezellig en relaxed is. Als je ontspannen bent is de kans veel groter dat je foto’s ook goed zijn!

 

#2 Kin omlaag

Als je op de foto gaat heb je gauw de neiging om goed recht op te gaan staan, daar is op zich niets mis mee. Maar veel mensen kantelen hun hoofd ook een beetje naar achteren, en dat ziet er een beetje gek uit. De meest gegeven tip in mijn studio is dan ook; kin omlaag. Het probleem met deze tip is dat je niet te ver omlaag moet met je kin, want dan krijg je een onderkin. Het is dus eerder je hoofd een klein beetje naar voren kantelen, en je nek een beetje verlengen. Op die manier krijg je een goeie kaaklijn en een open blik. 

 

#3 Kies de juiste kleding

Maar wat is de juiste kleding dan? Dat hangt helemaal af van het doel van je foto’s, maar het allerbelangrijkst is dat je kleding kiest waar je je goed in voelt. Kies voor kleding waar je je extra mooi in voelt, of juist lekker jezelf. Want als je kleding kiest waar je je goed in voelt, dan ben je meer ontspannen en dan worden je foto’s weer beter (zie tip 1). Mocht je foto’s laten maken met een bijzonder doel; denk dan wel goed na over dat doel. Als je zakelijke portretten laat maken voor bijvoorbeeld een sollicitatie, dan is het belangrijk dat je een outfit past dat past bij de functie waar je naar op zoek bent. Wil je juist een foto voor een datingprofiel? Kies dan voor kleding waar je overkomt zoals jezelf. Ga je met je gezin op de foto, stel dan kwa kleur of kleurtoon op elkaar af. Verder ben ik zelf altijd fan van een wit en een zwart shirt en mooie heldere effen kleuren. Probeer te kleine prints of grote opdrukken liever te vermijden. 

 

#4 Make-up

Het is natuurlijk mogelijk een een visagist in te huren, maar de meeste shoots die ik doe zijn zonder. Voor een mooie foto hoef je echt niet je hoofd in je make-up doos te stoppen. Het helpt wel om je ogen iets aan te zetten, een tint aan je lippen te geven (lipbalm werkt ook) en vooral wat poeder op je voorhoofd te doen tegen het glimmen. Heb je precies op de dag van je fotoshoot een pukkeltje? Geen zorgen! Zulk soort oneffenheden kan ik met Photoshop voor je weg halen. Een pukkeltje is immers zo tijdelijk, dat hoef je niet te vereeuwigen! Voor de heren is make-up overigens niet nodig. Hoewel het wel handig kan zijn om een tissue mee te nemen tegen een glimmend voorhoofd. 

 

#5 Poseren

Misschien is poseren wel het lastigste als onervaren “model”. Ik raad mijn modellen altijd aan om niet met de tenen recht naar de camera te wijzen. Als je een beetje schuin gaat staan krijg je veel meer dynamiek in je foto, bovendien oog je een stukje slanker. Daarbij is het altijd een zoektocht naar waar je je handen of armen houdt. Probeer eens te variëren; armen in je zij, armen over elkaar, armen in je zakken, armen achter je rug of juist ontspannen langs je lijf. Zeker als je een beetje relaxt in je heup hang kan dat heel natuurlijk overkomen. Als je nog een beetje verloren bent in het poseren, dan help ik je tijdens de shoot graag. Ik vertel je stap voor stap hoe je goed op het beeld komt. Ik help je poseren en van pose veranderen zodat je naderhand een mooie variatie aan foto’s hebt. 

Mijn eerste Bruiloft als zelfstandig ondernemer

De familie Stubbé ken ik al heel lang. Met Frederike ging ik naar de basisschool. Na deze schoolperiode spraken we elkaar niet meer zo vaak. Gelukkig is Voorburg niet zo groot, zo kom je namelijk vaak weer terug bij oude bekende. Toen de zus van Frederike, Dorothé, 6 jaar geleden ging trouwen, wist Frederike mij te vinden. Ik mocht als één van mijn eerste zelfstandige opdrachten deze Bruiloft fotograferen! Hierna hebben onze paden elkaar regelmatig fotografisch gekruist. Toen vader Hans 60 werd bijvoorbeeld, maar ook de personeelsleden van Hans mocht ik fotograferen. 

65 jaar, groot feest!

In maart werd Hans 65, dit werd gevierd met een groot feest in één van de mooiste locaties van Voorburg; Brasserie de Koepel aan het Oosteinde. Dit was niet een gewoon feest of een gewone borrel, 65 jaar werd gevierd met alle vrienden en familie tijdens een Bridge competitie. Aansluitend was er uiteraard wel tijd voor een lekkere borrel en een wandelend diner. 

Terugkomende opdrachten

Wat ik zo leuk vind is dat ik door de jaren heen steeds bij prachtige momenten van deze familie aanwezig mag zijn. Wat ook heel fijne is, dat je de familie en vrienden herkend, en zij jou. Zo is het als fotograaf heel gemakkelijk om je door een drukke ruimte te begeven. De gasten accepteren je als één van hen, daardoor krijg je de meest spontane foto’s! Het is toch fantastisch als je een mooi feest, evenement of jubileum op een spontane manier kunt laten vastleggen om nooit meer te vergeten?

feest fotografie voorburg
de koepel voorburg
oosteinde voorburg fotograaf
evenement fotograaf
fotografie de koepel
feest fotograaf
Jubeleum evenement fotografie